sábado, 11 de julio de 2015

Επιπτώσεις Μνημονίου (Γ' μέρος)

| A' ΜΕΡΟΣ | B' ΜΕΡΟΣ |

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ (ΜΑΡΤΙΟΣ ΤΟΥ 2013)


ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Από την αρχαιότητα φιλόσοφοι και λογοτέχνες εστίασαν την προσοχή τους στην φύση μίας συγκεκριμένης ιδανικής Πολιτείας όπου η σωστή διαχείριση των κοινών θα αποτελούσε το βασικό θεμέλιο για μια δίκαιη κοινωνία. Παρά τον αγώνα των εναλλακτικών κινημάτων για να ανακτήσει η πολιτική πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, το πρόβλημα σήμερα έχει ουσιαστικά δημοσιονομικό χαρακτήρα και πρέπει να λυθεί μέσω της ριζικής αλλαγής των παραδοσιακών σχέσεων εξουσίας που καθόρισαν την όλο και μεγαλύτερη επίδραση της χρηματοπιστωτικής ελίτ στις οικονομικές εξελίξεις.


Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ


Η σύμβαση πώλησης των ελληνικών παραρτημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς εντάχθηκε σε ευρύτερο σχέδιο δραστικής μείωσης των διαστάσεων του Κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος που ήταν περίπου επταπλάσιο του μεγέθους του εθνικού ΑΕΠ. Το γεγονός χαιρετήθηκε ενθουσιωδώς από τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Πανίκο Δημητριάδη ο οποίος ομολόγησε ότι η συναλλαγή έκλεισε με ικανοποιητικούς όρους για τα συμφέροντα της χώρας αφού το εισπραγμένο ποσο (524 εκατομμύρια ευρώ) ισοδυναμούσε με το 66% της πραγματικής αξίας των τριών οργανισμών. Παρ'όλα αυτά, ο Δημητριάδης δήλωσε αντιφατικά ότι θα επρόκειτο να επιστραφούν 500 εκατομμύρια ευρώ στους πιστωτές (ΕΚΤ) για την αποπληρωμή του ELA (Emergency Liquidity Assistance) που το 2012 είχε παραχωρηθεί στην Λαϊκή Τράπεζα. Ταυτοχρόνως, διακεκριμένα στελέχη του Υποργείου Οικονομικών διέψευσαν την αισιοδοξία της κυπριακής πλευράς ισχυριζόμενοι ότι οι συνθήκες της εκποίησης ήταν πολύ βελτιώσιμες, αν και αναγνώρισαν πως η διαδικασία σημάδεψε μια πρωτοφανή εξέλιξη στις σχέσεις αμοιβαίας οικονομικής εξάρτησης ανάμεσα στην Αθήνα και την Λευκωσία. Τέλος, η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου τόνισε ότι το ξεπούλημα των ελληνικών υποκαταστημάτων του ιδρύματος προξένησε ζημιές αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία επικυρώθηκε εγκαίρως από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς σχολίασαν ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν πολύ συμφέρουσα τόσο για τον αγοραστή, που έτσι επέκτεινε το εγχώριο δίκτυο του, όσο για των πωλητή ο οποίος αποταμίευσε πιο πολλά χρήματα απ'ό,τι αλλα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν μεταβιβάσει σε τρίτους τις δραστηριότητές τους εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε καθαρά κέρδη περίπου 3.6 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω του ότι η εύλογη αξία του τιμήματος εξαγοράς των τριών οργανισμών ήταν πολύ κατώτερη σε σχέση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν (η διαφορά υπολογίστηκε σε 3.4 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που προσδιορίζεται ως "αρνητική υπεραξία").

Οι διαβουλεύσεις με τους επενδυτές (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) φέρθηκαν σε πέρας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τους απαίτησε να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στην διαδικασία ενσωμάτωσης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στο λειτουργικό σύστημά τους. Η Πειραιώς δημοσιοποίησε ανακοίνωση που απέδωσε την επιλογή της στο γεγονός ότι κατά τα τελευταία 15 χρονια κατάφερε να απορροφήσει περισσότερο από 15 χρηματοοικονομικούς ομίλους: η πιο γνωστή υπόθεση συνέβη το καλοκαίρι του 2012 όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ της χάρισε το καλό μέρος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος για 95 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κακό μέρος εκκαθαριζόταν από το Κράτος. Λίγους μήνες αργότερα σημειώθηκε άλλη "ιστορική επιτυχία" με την απόκτηση της ελληνικής θυγατρικής της πορτογαλικής τράπεζας "BCP Millennium" για 1 εκατομμύριο ευρώ. To πολύ χαμηλό τίμημα οφείλετο κυρίως στα ογκώδη χρέη του φορέα τον οποίο η Λισαβόνα είχε ανακεφαλαιοποιήσει διοχετεύοντας  400 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να λάβει κανείς υπόψη του τους λόγους που συνέβαλαν στην μετατροπή ενός οργανισμού που είχε υποστεί σοβαρές ζημιες μετά το κούρεμα του 2012 στον δεύτερο ελληνικό χρηματοπιστωτικό όμιλο.

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΟY ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΛΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ 

Μια αμερόληπτη ανάλυση της υπόθεσης Κύπρου-Πειραιώς θέλει μία προσεκτική μελέτη των αγράφων κανόνων που ρυθμίζουν την λειτουργία της ελλαδικής κοινωνίας και την απονομή της εξουσίας σε όσους συνάπτουν στενές σχέσεις με εκλεκτούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους.

Το ιστορικό της διαπλοκής άρχισε το 2001, όταν ο διαχειριστής του ομίλου "MARFIN INVESTMENT GROUP" κ. Ανδρέας Βγενόπουλος εξαγόρασε την PRIME BANK, μια μικρή επενδυτική τράπεζα ιδιοκτησίας της Πειραιώς, η οποία μετονομάστηκε σε MARFIN BANK. Το 2006, ο κ. Βγενόπουλος επέκτεινε τις δραστηριότητές του στην Μεγαλόνησο αποκτώντας το 21.6% της Λαϊκής Τράπεζας και παράλληλα δημιούργησε την "MARFIN EGNATIA BANK", την ελληνική θυγατρική του Κυπριακού ομίλου που την απορρόφησε το 2011. Το 2010 η MARFIN INVESTMENT GROUP εξέδωσε ομόλογο ύψους 252 εκατομμυρίων ευρώ που δεν προσέλκυσε το επενδυτικό κοινό εκτός από κάποιες εταιρίες ελεγχόμενες από τον ίδιο τον κ. Βγενόπουλο και τον παντοδύναμο Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η ανταλλαγή χαρών είναι κάτι σύνηθες: από τον εσωτερικό έλεγχο που ζήτησε η Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας στις αρχές του 2012 προέκυψε ότι το προηγούμενο έτος ο κ. Βγενόπουλος παραχώρησε δάνειο αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ στον γνωστό τραπεζίτη που σκόπευε να αυξήσει το μετοχικό του πακέτο στην Πειραιώς. Το ποσό κατατέθηκε σε τρία υπεράκτια σχήματα με έδρα την Κύπρο τα οποία ανήκαν στην οικογένεια Σάλλα. Με αυτόν τον τρόπο, τα κοινά συμφέροντα κάμποσων ισχυρών κατέστρεψαν μία ολόκληρη χώρα, ενώ ο τότε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (2008-2014) κ. Γεώργιος Προβόπουλος - που ήταν προηγουμένως Αντιπρόεδρος της Πειραιώς - έκανε τα στραβά μάτια. 

Και η πολιτική εξουσία; Διακρίθηκε για την απουσία της...


Συντάκτης και εκφωνητής: Antonio Giovetti
Τεχνική υπηρεσία: Sergio Pérez Pérez
Μαγνητοσκόπηση και ήχος: Aless Vill
Φωτογραφίες: reyquiblog.blogspot.com, blogatsvo.com


Πηγές:

http://www.thepressproject.gr/article/73440

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=504372

http://www.expansion.com/agencia/efe/2013/04/22/18287002.html

http://www.nytimes.com/2013/06/11/business/global/a-wily-banker-reaches-the-top-in-greece.html?pagewanted=all&_r=2

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=136855

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTEXT%2BWQ%2BP-2015-004670%2B0%2BDOC%2BXML%2BV0%2F%2FEN&language=ET

https://todossomosgriegos.wordpress.com/2013/02/04/grecia-pasok-y-nd-ante-la-autoridad-judicial-para-que-expliquen-su-enorme-deuda-el-escandalo-del-banco-agricola/

http://directnews.gr/economy/26299-hot-doc-o-attilas-3-exei-prosopo-trapezith.html

http://www.reuters.com/article/2012/07/16/us-greece-banks-idUSBRE86F0CL20120716

http://economico.sapo.pt/noticias/bcp-assina-acordo-para-vender-o-millennium-na-grecia_167543.html

http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/Organization/governingbodies/provopoulos.aspx 

No hay comentarios:

Publicar un comentario