miércoles, 12 de noviembre de 2014

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ

 
 
             

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΝΥΠΟΘΗΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το 1747 ο Βαρόνος του Μοντεσκιέ δημοσίευσε το δοκίμιο περί του πνεύματος των νόμων, ένα από τα κορυφαία έργα της νεώτερης πολιτικής φιλοσοφίας. Μετά από μία βαθιά ανάλυση των γεγονότων που προκάλεσαν το αγγλικό εμφύλιο πόλεμο κατά την διάρκεια του δέκατου έβδομου αιώνα ο διάσημος Γάλλος στοχαστής συμπέρανε ότι η διάκριση εξουσιών θα αποτελούσε το ουσιαστικό θεμέλιο του Κράτους Δικαίου. Οι κατοπινές αλλαγές του παραγωγικού συστήματος και η όλο και εντονότερη επίδραση του διεθνούς κεφαλαίου στα εσωτερικά ζητήματα των Κρατών αμφισβήτησαν την εφαρμογή της συγκεκριμένης θεωρίας προξενώντας την φθορά των θεσμών και, κατά συνέπεια, μια πρωτοφανή κοινωνική υποβάθμιση.


ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πραγματικές διαστάσεις της κυπριακής κρίσης ήρθαν στο φως στο τέλος του 2013. Τα νούμερα είναι τρομακτικά: τα "κόκκινα δάνεια" έφτασαν στο 120% του ΑΕΠ και ανέρχονται στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελώντας το 46% του συνολικού μεικτού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζικών οργανισμών. Αυτό οφείλεται τόσο στο επίπεδο δανεισμού των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων που ήδη έχει ξεπεράσει το 300% του ΑΕΠ όσο και στην έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων όπου ο μέσος ορος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αγγίζει το 54%! Μετά από μια μακρά διαδικασία συγχώνευσης και κατάργησης λειτουργούν μονο 18 από τα 93 υποκαταστήματα του ομίλου, ενώ 700 στελέχη της της παλιάς Διοίκησης είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για ενδεχόμενη υπεξαίρεση.

Η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα έγινε με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης:  στην Ισπανία και στην Ελλάδα τα ιδρύματα με προβλήματα ρευστότητας είτε τροφοδοτήθηκαν με άφθονα κρατικά κονδύλια είτε απορροφήθηκαν από τις λεγόμενες "συστημικές τράπεζες". Στην Κύπρο, όμως, τρεις από τους τέσσερις χρηματοοικονομικούς οργανισμούς παραδόθηκαν σε ξένους επενδυτές. Το προηγούμενο καλοκαίρι η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε έκδοση κεφαλαίου αξίας 1 δισεκατομμυρίου και ο Αμερικανός κερδοσκόπος k. Wilbur Ross, διαχειριστής του ομώνυμου hedge fund, απέφερε πάνω από 400 εκατομμύρια αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού πακέτου. Στον χώρο των συναλλαγών ο k.Ross φημίζεται για την ενεργή συμμετοχή του στην διάσωση εταιριών που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού: το 2011 αγόρασε το 34% της Bank of Ireland πληρώνοντας 10 cents ανά μετοχή και το πούλησε τρία χρόνια αργότερα τριπλασιάζοντας τα κέρδη.Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται στην Ελληνική Τράπεζα. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου κατά 294 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2013, το 54% των μετοχών μοιράστηκε ανάμεσα στην Wargaming.net - μια Λευκορωσικών συμφερόντων επιχείρηση που εδρεύεται στην Κύπρο και δραστηριοποιείται στον κλάδο των διαδικτυακών πολεμικών βιντεοπαιχνιδιών αριθμώντας περίπου 20.000.000 χρήστες από όλο τον κόσμο - και το γνωστό επενδυτικό κεφαλαιο Third Point ιδιοκτησίας του Αμερικανού μεγιστάνα k.Daniel Loeb που το 2012 κέρδισε 500.000.000 δολάρια από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία της RUSSIAN COMMERCIAL BANK, του ομίλου VTB, η οποία ελέγχεται ως επί το πλείστον από την ρωσική κυβέρνηση.


Η ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Τον Ιούλιο επισκέφτηκε την Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στις 29 του ίδιου μηνός ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της συντηρητικής κυβέρνησης του k. Αναστασιάδη και των τεχνοκρατών για τα κύρια σημεία του νόμου περί εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων που θα επέτρεπε στις τράπεζες να μειώσουν τον απέραντο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ανέκαθεν το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔHΚΟ) και αλλα μικρότερα σχήματα διατύπωσαν την διαφωνία τους με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και υπέβαλαν τροπολογίες για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Το τελικό κείμενο ενεκρίθη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο στις 6 Σεπτεμβρίου με 47 ψήφους υπέρ (ΔΗΣY, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΕΥΡΩΚΟ), 7 κατά και μία αποχή. 

Ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο και μετά την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη παρέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο τα εξής νομοθετήματα:


A) Προστασία της πρώτης κατοικίας ιδιωτικής/επαγγελματικής χρήσεως και αναστολή των εκποιήσεων σε περίπτωση χρεών μέχρι 350.000 ευρώ,

B) Διαγραφή του υπόλοιπου χρέους σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου (για οφειλέτες),

Γ) Διαγραφή του υπόλοιπου χρέους σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου (για εγγυητές),

Δ) Αναστολή της εφαρμογής του περί εκποιήσεων νόμου μέχρι την έγκριση διατάξεων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.


Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέπεμψε στο Κοινοβούλιο τα εξής νομοθετήματα:


A) Παραχώρηση στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου του δικαιώματος να σταματήσει μαζικές εκποιήσεις για την προστασία της αγοράς ακινήτων. Η διάταξη καταψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 25 Σεπτεμβρίου.

B) Παραχώρηση στους πολίτες του δικαιώματος να καταγγείλουν ενώπιον της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ενδεχόμενες παρανομίες των εμπορικών τραπεζών σχετικά με την αναδιάρθρωση χρεών. Η διάταξη υπερψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 25 Σεπτεμβρίου.
Με τέτοια πρωτοβουλία, ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα και να κρατήσει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας με τους πιστωτές που, στην συνεδρίαση του Eurogroup της δωδέκατης Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο, προειδοποίησαν την Λευκωσία ότι θα πάγωνε η έκτη δόση αξιας 436 εκατομμυρίων ενόψει της απόφασης του Ανώτατου. Στις 31 Οκτωβρίου οι δικαστές έκριναν ομόφωνα την αντισυνταγματικότητα των επίμαχων νομοθετημάτων, επικαλούμενοι ότι προσκρούουν στα άρθρα 26 και 30 του Κυπριακού Συντάγματος - τα οποία καθορίζουν την ελευθερια του συμβάλλεσθαι και το δίκαιο των πολιτών για άμεση προσφυγή στην Δικαιοσύνη αντιστοίχως - και στην αρχή της διάκρισης εξουσιών αφού η αναστολή των εκποιήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του δικαστικού σώματος. Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτατου και προέτρεψε τα κόμματα να συμβάλλουν στην ετοιμασία του νόμου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας σε συνεργασία με την Τρόικα.

Η δικαστική απόφαση θα έπρεπε να προκαλέσει αγανάκτηση αν λαμβάνει κανεις υπόψη του ότι δυο άτομα που πρόσφατα άσκησαν την προεδρία του Ανωτατου Δικαστηρίου ήταν αδέλφια υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου. Επιπλέον, τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών βρίσκονται στα χερια δικηγόρων που έχουν συγγενικές σχέσεις με οικογένειες οι οποίες  εδώ και σαράντα χρονια κυριαρχούν στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Στο μεταξύ, ο λαός παρακολουθεί άπρακτος τον θάνατο της χώρας. 

Συντάκτης και εκφωνητής: Antonio Giovetti
Τεχνική υπηρεσία του blog: Sergio Tiki
Μαγνητοσκόπηση και ήχος: Aless Vill
 GO to TOP

Φωτογραφίες: Newsbomb.gr, Tovima.gr, financialpostbusiness.files.wordpress.comΠηγές:

http://olympia.gr/2014/09/07/%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CF%83-3-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CE%AD%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82/


http://www.sigmalive.com/news/local/159907/erikse-to-quotmpalakiquot-sto-anotato-o-anastasiadis-gia-ekpoiiseis


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/217525/dete-pa-etata-douta-st-atat


http://www.radiointereconomia.com/2014/09/09/eurogrupo-no-desembolsara-el-nuevo-tramo-de-chipre-el-viernes-dice-ministro/


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/217728/-ptd-aappe-d-etata-a-t-epse


http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/217722/pteatta-ta-etata-a-epse-e-t-atat


http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/159518/ektos-atzentas-tou-eurogroup-tis-paraskevis-i-kypros


http://www.sigmalive.com/news/local/160526/to-dnt-anamenei-apantiseis-apo-lefkosia-gia-ekpoiiseis


http://www.sigmalive.com/news/politics/160667/oxi-syllouri-se-ekpoiiseis-xoris-plaisio-afereggyotitas


http://www.sigmalive.com/news/politics/160591/eurogroup-anoixto-to-thema-tis-ektamiefsis-tis-6is-dosis


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/217821/epsp-ap-e-a-tse--ptd-a-ta-s-afeengtta-dete-epst


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/217993/tsepou-de-ea-siat-e-t---tpe-a-t-epse


http://www.sigmalive.com/news/local/160784/eurogroup-ektamiefsi-afou-lythei-to-thema-ton-ekpoiiseon


http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=192514


http://offsite.com.cy/dnt-diafoni-3-simia-ton-tropopiiseon/


http://www.sigmalive.com/simerini/politics/160561/to-antenergo-pedio-tis-krisis


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/218097/t-pse-e-t-ta-a-t-aa-se


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/218093/seats-st-sp-700-p


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/218282/at-a-dtsou-s-psa-t-seats


http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=274022&-V=articles


http://www.sigmalive.com/news/local/161619


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/218723/p-aapp-a-ou-dsou-a-eou-sft


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/219632/ena-nai-ki-ena-ochi-eipe-i-vouli-stis-anapompes


http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231355385


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/225960/antisyntagmatika-kai-ta-4-nomothetimata-gia-tis-ekpoiiseis


http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/225986/i-apofasi-tou-anotatou-anoigei-to-dromo-gia-tin-epomeni-dosi


http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=277602&-V=articles


http://www.sigmalive.com/news/local/175899/anoikse-o-dromos-gia-tin-ektamiefsi-tis-epomenis-dosis


http://www.sigmalive.com/news/local/175892/xrkliridis-evrytates-oi-epiptoseis-ton-apofaseon-anotatou


http://www.sigmalive.com/news/local/175870/kkliridis-i-apofasi-anotatou-voitha-ti-xora-na-proxorisei


http://www.sigmalive.com/news/politics/175867/anke-i-apofasi-anotatou-apokathista-ti-syntagmatiki-taksi


http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=277700&-V=articles


http://www.haravgi.com.cy/site-article-57836-gr.php#axzz3Hq6P2hEB


http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=277769&-V=articles


http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=277844&-V=articles


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/226232/anoigei-o-dromos-gia-ti-dosi-ton-436-ekat


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/227043/nai-apo-giourogkroup-epistrefei-i-troika-ton-ianouario


http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/xrimatooikonomika/josef-ackerman-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81.-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85


http://www.hellasforce.com/blog/wilbur-ross-ena-kalontimeno-arpaktiko-stin-trapeza-kiprou/


http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1261785/wilbur-ross-gyrizei-selida-h-trapeza-kyproy.html


http://www.sigmalive.com/simerini/business/130207/allagi-frouras-stin-elliniki


http://www.rcbcy.com/about.htm


http://www.consulco.com/page/russian-commercial-bank-cyprus


http://osr55.wordpress.com/2013/09/03/


http://info-grecia.com/2014/02/05/chipre-la-remodelacion-del-sistema-financiero-y-las-maniobras-para-encubrir-el-default/ GO to TOP


                               


No hay comentarios:

Publicar un comentario